Blogg

Ukens øl: Ingator!

Ingator

Aja Bryggeri

Dobbelbock

7,5%

Fargen er mørk gyllen med et ørlite rødskjær.

Aroma av mørk frukt, tørket frukt, sjokolade, røstet malt, mørk karamell.

Smaker av karamell, tørket frukt, hint av lysbrent kaffe, lys sjokolade, avslutter med en fin bitterhet sammen med sødme og mørk frukt. Medium karbonering, fyldig kropp.

Et undergjæret øl i den klassiske tyske stilen bock, som oppsto i den tyske byen Einbeck i det 14 århundre. Ingator er altså en dobbelbock, en sterkere versjon av den tradisjonelle bock’en, og skal etter sigende først blitt laget av fransiskanermunker i München som «flytende brød» i fasteperioder. Munkene var så glad for denne oppfinnelsen at de kalte ølet Salvator (frelser). Siden har det blitt en tradisjon at slike øl har et navn som ender på «-ator». Når bryggerimesteren på Aja heter Inga sier resten seg selv.

Bock drikker man vanligvis til bløtekake, og det er en klassisk og nydelig kombinasjon. Øltypen blir nok oppfattet som temmelig søt og karamellpreget, så desserter er logisk matfølge. Men en del bock’er (og særlig dobbelbock’er) har flere dimensjoner å by på, og Ingator drikker helt fint til kraftige kjøttretter, særlig vilt.

Dette ølet er dessverre litt vanskelig å få fatt i. I skrivende stund må du bo i nærheten av Sandane, Drammen eller Lakselv for å finne det. Det skyldes det triste faktum at Aja Bryggeri avviklet driften nå i høst.

Det startet som en far/datter-bedrift i Drammen i 2014. Jan Tore Oskal og Inga Oskal Eidsvåg fikk hjemmebryggerkurs i julegave noen år tidligere, og ble selvsagt bitt av basillen. Begge sluttet i sine jobber hos Vinmonopolet, fikk med seg en investor og startet opp i Haandbryggeriets gamle lokaler i Drammen.

Aja var et av få bryggerier i Norge som hovedsakelig brygget i belgisk og tysk stil. Det ga oss mange flotte øl med en personlig vri, de fleste med navn (av og til også ingredienser) fra den samiske delen av familien Oskal. Ikke minst spredte de ølkunnskap, ølentusiasme og ølglede på utallige festivaler og smakinger landet rundt.

Men i høst var det altså slutt. I likhet med mange andre norske bryggerier på Aja’s størrelse merket de godt at markedet hardnet, marginene ble mindre og muligheten for vekst ble vanskeligere. I motsetning til flere valgte de å slutte mens leken var god. Det står det respekt av, selv om de blir savnet.

Så, bli med meg på en skål for Inga, Jan Tore og Colinda


IMG_20191115_162006.jpg
Inga Oskal Eidsvåg, her sammen med legenden Jef Van Den Steen

Inga Oskal Eidsvåg, her sammen med legenden Jef Van Den Steen