Blogg

Dagens norske øl: Ørnevegen

Ørnevegen

Brut IPA

6,3%

Geiranger Bryggeri

Lys gyllen gul på farge, lett tåkete, neste gjennomsiktig. Lite hvitt skumhode.

Aroma er lys gyllen malt, litt kryddertoner, en anelse honning, brødbakst, lyse bær og lett sitrus.

Smaken begynner med lys malt og korn, så noen krydder og sitrus toner, avslutter med fin tørrhet, lette bærtoner og lett bitterhet. Nydelig kremet munnfølelse, godt integrerte bobler, medium kropp.

Dette er et øl som fint kan drikkes til fisk og lyst kjøtt. Jeg tenker stekt fisk, og tror jammen denne skal bli med meg på hytten og nytes sammen med nytrukket ørret og nypotet med Kvitseidsmør. Lette retter av svin kan også gå fint. Ikke minst kan denne fungere utmerket som tørsteslukker i solveggen.

Stilen Brut IPA var utnevnt til den ølstilen som skulle overta etter NEIPA-hypen i ølverdenen, men det skjedde liksom aldri. Det skulle bli ølets champagne. De fleste utgavene av denne ølstilen jeg har smakt svarte aldri til forventningene jeg hadde da jeg først hørte om den. Det har stort sett vært litt tørre IPA’er, med NEIPA’ens voldsomme humleprofil. Antagelig er Ørnevegen den som kommer nærmest min forventning til en Brut IPA; tørr, frisk, kremet, og med fine krydder og sitrus toner og et ørlite hint av brødbakst.


IMG_20200323_195521.jpg

Bryggerimester Frank Maråk om Ørnevegen:

«Ørnevegen Brut IPA er ein tørr IPA der vi let aromaen til humla kome til sin rett. Lyse korntypar kombinert med smakar frå humla av stikkelsbær og sitrusfrukter gjer dette til eit særs leskande øl som passar godt i sommarvarmen.

Ølet er brygga med pilsnermalt, ris og mais for å gjere den så lys og lett som mulig. Det er store mengder tørrhumle i den, og det er i i hovedsak Mosaic og Hallertau Blanc som er brukt. Det er også brukt eit enzym i meisken som gjer vørteren ekstra forgjærbar. Vi ville brygge denne øltypen fordi det var ein ny stil, og lette lyse øltypar selger generelt godt.

Litt om namnet:

Ørnevegen er vegen opp frå Geiranger som går i retning Ålesund og Åndalsnes/Trollstigen. Her var det ein tysk bubil som køyrde utfor vegen for nokre år sidan. Hadde det ikkje vore for at den stoppa i eit tre 20-30 meter nedafor så hadde det nok ikkje gått så bra som det faktisk gjorde. Ingen blei fysisk skadd. Så da tenkte vi at det kunne vere morsomt å lage ein etikett som fortalte litt om denne historia.»