Blogg

Dagens tyske øl.

Korbinian

Doppelbock

7,4%

Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephaner, Tyskland.

Dyp gyllenbrun, klar, tett stort beige skumhode.

Aroma av lys og mørk malt, hint av toffee, kaffe, sjokolade, karamell, svake hint av tørket frukt og brødskorpe.

Smaken domineres av en flott maltkropp. Kremet myk munnfølelse, små bobler.

Dypt og fint smaksbilde, med toner av toffee, mørk sjokolade, lys kaffe, karamell og knekk.

Høy sødme, men balanseres mot lett bitterhet og svakt røstete toner fra det mørke maltet, sammen med et hint av krydder. Dette sitter fint igjen i avslutningen, som er medium+ lang.

En nydelig klassiker. Bock er etter min mening en undervurdert ølstil, som er forbausende matvennlig.

Bløtkake er innlysende, og anbefales sterkt. Retter med vilt, svin med markert stekeskorpe, og selvsagt sjokoladebaserte desserter. Jeg er ikke fremmed for å prøve med tyske pølser, uten alt for mye fett og krydder.


IMG_20201108_164938.jpg

Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephaner er faktisk det; et bryggeri eid av staten. I disse dager drives det som et hvilket som helst kommersielt bryggeri, men har vært eid av den tyske stat siden tidlig 1800tallet. Men bryggeriet er eldre enn det. Selv hevder de å være verdens eldste bryggeri som fremdeles er i drift. Opprinnelig startet i et kloster, som så mange eldre bryggerier. Årstallet er omdiskutert, men det er trolig over 1000 år gammelt.

De har et lite med solid utvalg av klassiske tyske øl; weissbier i forskjellige varianter, lyse og mørke lager og altså dobbelbock.

Bockølets historie kan man i følge Wikipedia spore tilbake til det fjortende århundre, og hansabyen Einbeck. Der begynte man først å brygge mørke maltdrevne og kraftige øl. Senere spredte dette seg til bl.a. Bavaria, der de pga dialekten kalte byen for «ein bock» som igjen spille på geitebukk.

Doppelbock, som skiller seg fra vanlig bock ved å være kraftigere, sterkere og til dels søtere, ble oppfunnet av fransiskanermunker i Munchen. De kalte det «flytende brød», og brukte det i fastetiden for å stille sulten. Munkene var så fornøyd med oppfinnelsen at de kalte ølet for Salvator (Frelseren), og siden har det vært tradisjon at doppelbock’er har et navn som slutter på -ator.

Korbinian finner du på Vinmonopolets basisutvalg.