Blogg

Om øl og coronakrise 2

bcbf-logo.jpg

27. og 28. mars i år skulle jeg ha tatt i mot glade ølentusiaster og folk fra 20 bryggerier fra hele Europa, som festivalsjef for Bergen Craft Beer Fest. Sånn gikk det jo ikke.

Det var noen dramatiske døgn et par uker tidligere da vi så krisen komme seilende, og leitet med lommelykt og lupe etter muligheter for å klare gjennomføring. Da vi til slutt måtte gjøre det eneste fornuftige; avlyse, var både bryggeriene og publikum fantastisk forståelsesfulle, og selv om skuffelsen var stor var alle enige om at det var det eneste riktige.

Siden pandemien kom så tett opp mot festivalen var mesteparten av ølet som skulle skjenkes der allerede sendt og betalt. Normalt ville vi kunne solgt det videre til utesteder, vi snakker tross alt om øl fra 20 av de beste bryggeriene i Europa, men med full lock-down i utelivsbransjen gikk ikke det heller. Heldigvis er mye av ølet både sterkt og ferskt, har lang holdbarhet og har vært lagret kaldt, så det er fremdeles håp når ølbarene en gang åpner opp igjen for fullt.

Alle festivalarrangører sliter selvsagt nå, sammen med bryggerier, utelivsbransjen, spesialbutikker og importører/distributører.

Bergen Craft Beer Fest sin situasjon er, motsetning til de nasjonale festivalene, litt spesiell siden vi er en internasjonal festival og kjøper ølene og importerer dem via importselskapet Twilling før festivalen starter.

Hvordan takler så importselskapene denne tiden? Anders Waatsveen fra Twilling forteller:

«Etter at restaurant og barer stengte og alle arrangementer avlyst sitter vi igjen med et relativt stort varelager. Heldigvis har vi klart å finne løsninger med noen av bryggeriene, slik at vi har fått delt opp en del av fakturaene. Men dette er jo ikke en situasjon vi tåler å være i så veldig mye lengre. Som en liten aktør i markedet er det mange bekymringer for fremtiden. Men skal man se litt positivt på situasjonen, så har salget hos Vinmonpolet økt noe for vår del. Må også nevne Gulating som har vært en veldig godt støtte for oss. Uten disse har vi nok ikke klart oss like bra. Heldigvis ser det nå ut som at det begynner å løsne litt, vi får bare håpe at bransjen ikke har lidd så alt for mye under denne perioden.»


Twilling.png

Butikken Anders snakker om er Gulating Ølutsalg Byhaven i Trondheim, drevet av ringreven og ølentusiasten Tommy Holen Helland.

Tommy forteller hvordan han har opplevd krisen:

«Da Erna kjørte lock-down på hele Norge 12.mars, ble jeg vettskremt. Hvordan skulle dette gå? Jeg har heldigvis en huseier som allerede hadde et hjemkjøringsopplegg, så jeg kjørte på med det i sosiale medier. Og nå, snart 2 måneder etter lock-down kan jeg se tilbake på en mars og april som nå er over 100% over fjoråret på samme tid. Selvsagt har utgiftene òg eskalert, men fra å være en bedrift som levde på lånt tid er det nå en bedrift som kan se fremover. Jeg fryktet etter påske at det skulle gå tilbake til "det vanlige", men ser at butikken kanskje har etablert seg på et akseptabelt omsetningsnivå. Neste grep er å lansere en fullsortiment nettbutikk for Trondheim. Her mangler det ikke mye før vi er oppe å går. Men det er svært viktig for meg å fremheve trønderske og norske bryggerier. Hjelper de meg, så hjelper det dem også.»


Tommy.jpg

En del av ølet som skulle vært servert på Bergen Craft Beer Fest var under 4,7%, og da Anders tok en telefon til Tommy var han ikke vanskelig å be:

«Jeg ville ta inn øl fra Bergen Craft for å få litt blest om growlerfilleren min. Den har vært der, og har blitt brukt, men nå trenger den å få sine 15 minutter of fame.

Jeg ønsker et mangfold i bryggerinorge - både når det gjelder bryggerier og festivaler. Og som en del av min dugnad for å prøve og holde de unna konkursspøkelset vil jeg bidra med å kjøpe det jeg har lov til å kjøpe.

Og så er det jo gull for meg å ha eksklusive øl på growler - som du ikke finner noen som helst andre plasser i hele Norge. Det er med på å skape den posisjonen jeg ønsker å ha. Her skal du få eksklusive øl, nasjonale øl, "mainstream" øl og ikke minst lokale øl fra de fleste trønderske bryggeriene.»

Så fra nå og utover får du altså fatt i ekslusive øl i Bartebyen, på både boks/flaske og growler, fra serbiske Dogma, finske Coolhead, danske Åben, ungarske Horizont, nederlandske Engelbertus og de to engelske bryggeriene Brick og Two Tribes.

Sånn går det når ølentusiaster slår sine hoder sammen og forsøker å finne løsninger i vanskelige tider.