Blogg

Ukens øl: Kellerbier!

Tucher Æcht Nürnberger Kellerbier

5,3%

Kellerbier

(Ufiltrert)

Tucher Bräu

(Tyskland)

Gyllen brun, litt tåkete, fint hvitt skum.

Aroma er korn, lys malt, brødbakst, lys brødskorpe, noen florale toner.

Smaker av lyst malt, lys brødskorpe, hint av karamell, urter og blomster.

Medium karbonering, fin litt kremet munnfølelse, medium kropp. Sitter en ørliten bitterhet i finishen, og etterhvert gult eple der når den varmer seg opp i glasset.

Et øl jeg fint kan drikke til stekt fisk, lyst kjøtt, eller kanskje rett og slett til tyske pølser som ikke er alt for feite.

Bryggeriet Tucher Bräu har aner tilbake til 1672, men er i dag eid av Tysklands største bryggeri-gruppe, Raderberger Group (som er en del av Dr. Oetker. Pizza, anyone?). I følge Wiki står Radeberger for over 15% av ølproduksjonen i et av verdens mest ølkonsumerende land.

Denne uken skal vi altså innom en av de litt underkjente ølstilene. Kellerbier («kjellerøl») tilhører de klassiske tyske lagerølene fra Bavaria regionen, med historie tilbake til middelalderen. Man brygget da i de kalde månedene, tappet ølet på eikefat og lagret det i grotter som holdt jevn og kjølig temperatur hele året. Ølet sto i fat uten «propp», slik at det tradisjonelt var lite eller ingen karbonering. Proppen ble kun brukt når fatet skulle fraktes til serveringsstedet, med mindre man ville ha en Zwickelbier. Da tettet man fatet mot slutten av gjæringsforløpet, slik at det fikk et visst nivå av CO2. Men vi må anta at det uansett kan ha utviklet særegne smaker, som et resultat av mikrobiologien i grottene.

Ølet var selvsagt hverken filtrert eller pasteurisert, og skal etter sigende ha inneholdt masse sunne gjær rester og proteiner.

Karakteristikkene til en typisk tradisjonell Kellerbier ligner nok på en tradisjonell Märzen; Middels maltaroma med typisk toner av brød, kjeks og karamell, samt hint av tysk humle. Malt og brød-karakteren dominerer i smaken, mens humlen bidrar med pepper, krydder og florale toner. Nokså tørr finish med litt bitterhet og malt, myk og kremet munnfølelse i en medium kropp.

De moderne versjonene, som ofte produseres og selges i store kvanta, er lysere, både i smak og utseende. De er karbonerte, filtrerte og pasteuriserte, med noen unntak («naturtrub»), og er nok ikke lagret så veldig lenge i kjelleren.

Men fremdeles nydelige, balanserte og svært drikkbare øl.