Blogg

Ukens øl; Humlehelvete

Humlehelvete

(Veholt Humlehelvete Double IPA Originalen)

Bryggerhuset Veholt

DIPA

8,5%

Mørk gyllen med kobberskjær, litt tåkete, fint lyst skumhode.

Aroma av appelsin, furunål, grapefrukt. Hint av toffee og nøtter.

Fin ryggrad av maltsødme i smaken, høy bitterhet men samtidig balansert. De fleste av aromaene følger smaken. Temmelig stor kropp, lang finish med bitterhet og fruktsødme.

Ølet er stort og fyldig, og kan fungere godt til enkelte oster, til kraftige kjøttretter, og ikke minst grillmat. Selv har jeg vært med på å pare ølet med confitert andelår, servert med ruccola, appelsindressing, gresskarpuré og en dash chiliolje. Funket som en kule.

JH&Kjetil.jpg

En dobbel IPA, opprinnelig en hjemmebrygget klone av legendariske Pliny The Elder (Russian River). 

Mannen bak Veholt, Jan Halvor Fjeld, er pensjonert flykaptein og var kollega med Kjetil Jikiun (Nøgne Ø).  Han ble i likhet med Kjetil Jikiun bitt av ølbasillen og startet som hjemmebrygger.  I 2010 ble han kåret til Årets Hjemmebrygger av Norbrygg, og en del av premien var å få brygget en batch av ølet på Nøgne Ø.  Nøgne Ø var ikke så begeistret for navnet Humlehelvete, så logisk nok ble ølet hetende Two Captains, og er fremdeles i produksjon.

JH i tanken.jpg

Da Jan Halvor startet opp bryggeriet i 2014 kom selvsagt Humlehelvete på produksjonsplanen. Nå legger også Veholt inn årene, og batch’en som ble flasket nettopp blir den siste. «Definitivt det ølet jeg har brygget mest av», sier Jan Halvor, «Enkelte batcher går det greit å oppskalere, andre ikke. HumleHelvete har jeg jobbet mye med. Jeg syntes den var OK som fersk, men ble vel mørk og krystalltung med litt alder. Jeg har kuttet mye på krystallmalten etter hvert, samt kun beholt de lyse sortene i små mengder. De første batchene hadde 5,6 % caramalt-2,8 % CaraPils, 1,9 % Caramalt ca 30 EBC og 0,9 % Pale Crystal ca 70 EBC. Nå bruker jeg 0,9 % CaraPils og 0,9 % Pale CaraMalt. Anlegget mitt lager meget gjærbar vørt, så jeg kuttet ut sukker ganske tidlig. Typisk fra 17,0 P til 1,5 P/1070 til 1006. Jeg har også blandet inn litt pilsmalt i oppskriften, rundt 2/3 Fawcet Maris Otter og 1/3 pilsmalt.

I tillegg har jeg forandret på prosessen. I begynnelsen brygget jeg bare 360 liter etter koking, normalt 410 liter. Det var helt håpløst mye humlerester og lav effektivitet. Jeg fikk kjøpt Tomahawk humle-ekstrakt, hermetikkboks som inneholdt 560-570 g ekstrakt, jeg bruker 1/2 boks i brygget. Dette erstattet mer enn 2 kg høyalfa humle (CTZ). Det ble selvfølgelig forandringer etter dette også og jeg flyttet bitterhumling fra 90 minutter til 45 minutter etter hvert. Jeg tilsetter alltid humle på 90 mimutter, det hindrer vørten i å koke over. Nå får det en dose på 500 g CTZ på 90 minutter samt 300 g i mesken. Om ikke annet lukter det godt i bryggeriet.»


«Jeg hadde også begynt å undersøke om Cryo/Lupulin humle. Dette medførte litt forandring av prosessen igjen. Nå tilbakefører jeg vørten til kokekjelen via platekjøler etter koking. Humlemengden ved kokeslutt deles i 2 like deler, 1 del går i ved kokeslutt og den andre når temperaturen er under ca 78 grader, dette tar rundt 10 minutter. De får rundt 10 minutter i kjelen, en grei pause mens jeg kopler om for O2 tilførsel og overføring til et av de 2 åpne gjæringsfata. Overføringen tar 30 minutter og nå er vørten godt under 20 grader. I tilleg har jeg flyttet noen av de andre humletilsetningene litt bakover.»

JH&Sau2.png

Jan Halvor har drevet et av de få bryggeriene i Norge som ikke har behøvd å tenke på stadig profitt-maksimering og økt vekst. Istedet har han konsentrert seg om å gjøre noe han liker, men ikke trengte å gjøre for å overleve. I 2015 uttalte han; «Veholt var blant bryggeriene med størst vekst i 2015. Det skal ikke gjenta seg».

«Det har vært en hyggelig tid som brygger. En ny karriere som ung pensjonist, mange hyggelige folk man har kommet i kontakt med. Det har gått overraskende bra. Veholt har aldri vært et helprofft bryggeri. Jeg er en hjemmebrygger med tilvirkningsbevilling. Jeg tror jeg har laget det beste ølet man kan lage på det anlegget jeg har. Min hovedprioritet har vært best mulig kvalitet på ølet og best mulig og så korrekt som mulig forhold til kunder og offentlige myndigheter. Jeg har hatt en utrolig tålmodig og flott distributør. Men jeg har hatt mitt hjerte i brygging, salg og PR avdelingen har ikke vært helt tilstede. Jeg har fartet verden rundt i mitt yrke og som pensjonist har jeg blitt mer og mer hjemmekjær. Med andre ord svært få ølfestivaler og lignende. Så det er nok like greit å gi seg mens leken er god. Vi fant et hus i Skien som vi falt for og fikk tilslag på det. Vi selger gården og hvis kjøper vil, med bryggeri for en god pris. Uansett flytter vi etter nyttår og legger etter hvert ned driften av bryggeriet. Da skal jeg kose meg med hjemmebrygging i kjelleren igjen.»

Jan Halvor har savnet å ha nok tid til å fiske laks, og nå kan det se ut til at 2020 blir et godt lakseår. Skål for Jan Halvor!