Blogg

Dagens norske mjød: Eplemjød

Eplemjød

7,5%

Cyser

Mjøderiet

Gyllen, klar, svakt perlende.

Aroma er liflige dufter av honning og modne epler, litt gul frukt.

Fruktig og fin i munnen, bittesmå bobler som gir fin kremet munnfølelse. Det kommer et lite blaff av honning, som fort glir over i friske epler. Forfriskende syrlighet som balanserer nydelig mot honningen. Ganske lang tørr avslutning der syrligheten fra eplene glir fint over den milde honningsødmen.

Jeg vil gjerne drikke denne til kylling som er bresert med salvie, sitron, hvitvin, smør og hvitløk. Porcetta eller svinenakke. Kråkebolle med litt funky emulsjon til. Bakt kjelår med bladpersille. Og ost.


Stian Krog fra Mjøderiet forteller:

"Eplemjød er vår første rendyrkede cyser, som er en hybridstil innen mjød - en blanding av mjød og cider. En cyser kan enten lages gjennom å gjære eplesaft og honning sammen, eller å blende mjød og cider som to ferdige produkter. På Eplemjød kjører vi samgjæring med råsaft og honning.

Eplesaften vi bruker er (selvsagt) lokal råsaft fra Hardanger. Vi får saften fra Spilde Gard i Øystese, siden de også tilbyr (i tillegg til de vanligere typene) den svært syrlige "hageeple"-varianten Bramley's Seedling, en relativt sjelden variant som ikke dyrkes kommersielt i stor grad. Syrlig eplesaft er en viktig ingrediens for oss, siden den bidrar til å balansere sødmen fra honningen på en fin måte. Vi har også brukt saft fra det søtere Aroma-eplet for å gi mer kompleksitet.

Prosessen er at vi gjærer eplesaft og honning helt ut, til en knusktørr cyser, og ettersøter den med mer honning og eplesaft til vi synes den er godt balansert. Vanlig eplesaft har som oftest litt for lite smak (syre/sødme) til å påvirke en stor batch uten at det blir for mye utvanning, så vi konsentrerer en del av saften gjennom å koke den ned til ca. 50 % av volumet.

Vi laget Eplemjød første gang høsten 2018, og oppdaget at den hadde en veldig positiv smaksutvikling utover i 2019, fra en røff, litt stikkende "fersk saison"-aktig profil til en veldig rundt og fin eplesmak året etter. Dette førte til at vi med 2019-batchen valgte å lagre den tørre mjøden på tank i 7 måneder før vi gjorde de siste ettersøtingsfinessene og tappet den i 2020. Dette ligner også mer på prosessen ciderbøndene bruker, med langtidsmodning av cideren før tapping - cideren fra fjorårets eplehøst tappes gjerne om våren. Ideen er at vi lager en ny Eplemjød etter hver eplehøst, men vi har valgt å ikke lage "vintages" for hvert år, siden mjøden er ganske lik, selv om den vil variere litt fra år til år, alt etter hvordan eplehøsten har vært, slik at folk kan få en velkjent - men alltid litt annerledes -smaksopplevelse av Eplemjød hvert år. "

Eplemjød kommer på Vinmonopolet 25.juni.