Blogg

Nasjonaldagens øl!

I år blir det ikke køståing i byen, uendelig opptog, fulle russ, dårlig korpsmusikk, og marsjering i takt på 17. mai. Dessuten er det meldt elendig vær, i hvert fall her i vest.

Desto større grunn til å hygge seg dennne dagen sammen med venner og familie, og ikke minst ha gode ting i glass og på fat.

Det som er ekstra viktig i år er å velge norsk. Ikke av nasjonalistiske grunner, men rett og slett fordi den pågående pandemien går hardt ut over alle de dyktige bryggeriene, siderprodusentene, småskalaprodusentene, ysteriene, slakteriene, gårdsbutikkene og andre som leverer norske kvalitetsprodukter i verdensklasse. Har vi lyst til å beholde dem må vi også bruke dem.

En uke før dagen samlet altså tre ølentusiaster seg hos Sammy Myklebust for å lage en informasjonsvideo om øl som kan passe godt til feiringen. Vi satset selvsagt på god gammeldags folkeopplysning, og tok oss god tid (vel, egentlig var det såpass hyggelig at tiden bare fløy..). Det resulterte i tre videoer som er lagt ut på Sammy’s Youtubekanal «Sammy om øl».

På matsiden sikret vi oss fårepølse, lagret coppaskinke og pinnekjøttpølse fra Bønes Gårdsmat, Fønix blåmuggost fra Ostehuset, Ung Fanaost fra Ostegården, Munkebyost fra Munkeby Mariakloster og Sundepølse fra Rosendal Gardsmat.


Foto: Sammy Myklebust

Foto: Sammy Myklebust

Så la oss starte med frokost.

Nordmenn har lov til å nyte alkohol til frokost to ganger i året; på 1. juledag og på 17.mai. 17.mai-frokosten ligner på en måte på 1.juledag; alt det beste skal på bordet, det skal ikke mangle noe. Normalt er nasjonaldagen preget av litt lettere mat en den tunge julematen. Tradisjonen varier fra landsdel til landsdel og familie til familie.

Eldste mann starter, og jeg gikk for Småtøs, en amerikansk blonde på 4,7% fra 7Fjell Bryggeri. Det er to hovedgrunner til det; 1. Det er et deilig, friskt og lettdrikkelig øl som står seg godt til kald mat, gjerne med innslag av skinke og fenalår. 2. Lav Alkoholprosent. Det kan bli en lang dag, og man har lyst til å starte forsiktig. (Har man ikke lyst til å starte forsiktig kan jeg forsikre om at Småtøs står seg godt som følge til en aldri så liten akevitt.)

Andreas (Den Yngre Garde) gikk for Imperial Cloudberry Gose (8%) fra Berentsen Bryggeri. Altså et sterkt kjelesyrnet øl tilsatt multer. Et flott matvennlig øl, med passe sødme og fin friskhet fra bærene. Andreas begrunnet (delvis) sitt valg med at han vil ha et fruktfat på frokostbordet (typisk sunn ungdom), og det fungerer dette ølet også veldig bra til.

Sammy kom med The Apple People (8%), et surøl som Lindheim Ølkompani har laget sammen med Michelein-resturanten Maaemo. Tørr, sprudlende og frisk, med nydelige «funky» toner og fin eplesnert. Mange insisterer jo på å drikke bobler til 17.mai-frokost, dette er et av de virkelig gode norske alternativene.

Glem billig proseco og cava-skvip, gå for norske bobler!


Foto: Sammy Myklebust

Foto: Sammy Myklebust

Så er det tid for lunsj/midt-på-dagen-mat.

Det er normalt den tiden man har vært i byen og sett på/deltatt i hovedprosesjonen, og samles for å spise mer tradisjonsmat. F. eksempel fenalår, potetsalat, skinke, rømmegrøt, pølse.

Det må alltid være et øl fra Kinn Bryggeri med, denne gangen ble det Saison Extra (7,5%). Saison kan være så mangt, denne versjonen har nok sødme, friskhet og kryddertoner til å takle mye forskjellig mat, spesielt norsk tradisjonsmat. Og husk regelen om at «hvis du ikke finner ut hvilket øl du skal ha til maten, velg saison».

Andreas lanserte Ardenne Blonde (7,5%) fra Haandbryggeriet. Tørrere og friskere en Saison Extra, og nok et ypperlig matøl. Står skalldyr og annen sjømat på menyen er dette et klart førstevalg.

Sammy flesket til med Munin Imperial Smash Stout (10%) fra Rygr Brygghus. Fantastisk stor og kompleks stout som uten tvil kan lagres lenge. Dette er ølet for/istedetfor dessert og søtsaker. En mørk og saftig sjokoladekake, gjerne med sjokoladekrem på toppen, er en sikker vinner. Husk å server dette ølet på ca 10 grader, i små glass med stett. (Ikke drikk alt selv, det vil du angre på)

(Men jeg er rimelig sikker på at det står bløtekake på menyen i mange norske hjem. Til bløtekake er det bare en ting som gjelder; bokkøl. For eksempel Frydenlund Bokkøl (6,5%).


Foto: Sammy Myklebust

Foto: Sammy Myklebust

Dagen nærmer seg slutten, og det er tid for middag og/eller fest.

Noen er mett fremdeles etter lunsjen, men mange vil heller benke seg rundt bordet til et bedre måltid og runde av dagen. Kanskje har man fyrt opp grillen.

Jeg setter på bordet Kriek Of Telemark (6,5%) fra Nøgne Ø. Frisk og lett syrlig, med fin kirsebærsmak. En god erstatning for rosevin, ypperlig øl å nippe til, og ikke minst godt matfølge til krydrete retter. Tanken min er at man kanskje er både mett og småbrisen på dette tidspunktet, så noe som er friskt og ikke alt for sterkt passer bra.

Den Yngre Garde er selvsagt tøff i trynet og smeller en barleywine på 15% i bordet; Ragnarok Jubileumsøl 2017. Igjen; små glass! Men for et øl da. Nydelig komplekst, lette oksideringstoner, varmende sødmefylt. Perfekt match for blåmuggosten Fønix (som ikke står lang tilbake for Kraftkar). Min 17.mai kan fort ende i en gyngestol med litt ost og et stort(!) glass av denne, mens jeg slumrer litt og smiler lykkelig.

Sammy viser sine ungdommelige sider og trekker frem Hoptweak #6 (6,7%), en DDH Kveik IPA som er et samarbeid mellom Haandbryggeriet og Voss Bryggeri. En flott forfriskning med lav og balansert bitterhet, masse fruktige toner fra den massive tørrhumlingen, lettdrikkelig og tørsteslukkende. Kurerer gruff, sitter godt til grillmaten og holder motet oppe.


Foto: Sammy Myklebust

Foto: Sammy Myklebust

Småtøs finner du i dagligvare og på 7 Fjell’s webshop, alle de andre ølene er lett tilgjengelig på et Vinmonopol nær deg.

Drikk (og spis) norsk, drikk nok vann, ta hensyn til barna, hold av stand, vask hendene, ha en feiende flott nasjonaldag!


Foto: Hanne Østeby

Foto: Hanne Østeby